Kunstmest voorjaar 2021

Door VisserFourage | Op Woensdag 14 april 2021 | In Akkerbouw, Uncategorized, Veehouderij

De prijzen voor kunstmest laten de afgelopen maanden een zeer sterke stijging zien. Dit komt door zeer hoge ammoniakprijzen, de beperkte beschikbaarheid hiervan, hogere energieprijzen en kleinere voorraden. De KAS-gerelateerde producten, op basis van ammoniumnitraat, stijgen veel sneller in prijs dan de ureumproducten. Hierdoor zijn de ureummeststoffen op dit moment het laagst in prijs per kg. stikstof.

De grond is bij het schrijven van deze nieuwsbrief nog erg vochtig en laag qua temperatuur. Onder deze omstandigheden past het bemesten met Ureummeststoffen erg goed! Ureum spoelt veel minder uit, vervluchtigt niet en wordt geleidelijk omgezet in ammonium als de plant hierom vraagt en de bodem actiever wordt.

De stikstofbemesting aanvullen met zwavel is erg waardevol voor het bemesten van de eerste en tweede snede. Zwavel wordt ingebouwd in een aantal essentiële aminozuren, als bouwstenen van totaal eiwit. Is zwavel de beperkende factor, dan wordt het betreffende aminozuur niet aangemaakt, dus minder eiwit gevormd en minder stikstof opgenomen. Zwavel is een zeer goedkoop element, wat overigens wel op norm bemest moet worden. Een overmaat aan zwavel kan m.n. teveel sporenelementen aan zich binden en  deze hierdoor minder beschikbaar maken.
We zijn u graag van dienst met een gericht bemestingsadvies!