Schimmelvorming in veevoedersilo’s

Door VisserFourage | Op Woensdag 14 april 2021 | In Uncategorized, Veehouderij

De inhoud van een veevoedersilo staat via de vulleiding en ontluchtingsbuis in direct contact met de buitenlucht met vaak een erg hoge luchtvochtigheid. Hiernaast kan de temperatuur in de silo, zeker tijdens de zomermaanden, extreem oplopen.
Tijdens het lossen vormt zicht bovenin de silo een stoflaag. Deze factoren zorgen samen voor een ideaal milieu voor schimmelvorming. De schimmel vormt zich meestal in de aangekoekte stoflaag, maar tijdens het vullen, kan deze met het blazen los raken en zich vermengen met het voer. Het is verstandig om een voersilo een aantal keren per jaar leeg te voeren. Bij een silo met een trechter komt het voer in de trechter er als laatst uit en kan dit dus echt oud worden als de silo nooit echt leeg raakt. Het is goed om aan het begin van de zomer uw silo’s van binnen schoon te maken.
Als u aan ons doorgeeft wanneer u dit hebt gedaan, kunnen wij een gratis ‘Propshot’ voor het lossen door uw schone silo blazen. Een propshot is een schimmelremmer, die zich afzet op de schone silowand en nieuwe schimmelvorming beperkt.